Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa
Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla noin 80 000 aloituspaikkaa. Hakea voi osoitteessa www.opintopolku.fi. Myös tarjolla olevat koulutukset ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolusta.
Savon ammattiopisto ottaa yhteishaussa 2019 käyttöön soveltuvuuskokeet
Savon ammattiopisto ottaa käyttöön yhteishaussa 2019 osassa koulutusaloja soveltuvuuskokeet. Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan kirjeellä. Mikäli hakija ei osallistu soveltuvuuskokeeseen tai hän saa kokeesta 0 pistettä, hän ei voi tulla valituksi kyseiseen tutkintoon.
Ajankohtaista Pohjois-Savosta viitotulle puheelle tulkattuna
Valinnanvapauskokeilu päättyy Pohjois-Savossa. Hoitajista yhä pulaa yksityisissä hoivakodeissa Kuopiossa. Äänestysvilkkaus nousi Savo-Karjalassa. Tutkimus: Erityisesti lihaan painottuva ruokavalio voi viedä elinvuosia. Kuopion kaupunginteatterin uusi johtaja on Tommi Auvinen. Suomen ensimmäiset sähköavusteiset kaupunkipyörät Kuopioon vappuna. Uudelta EU-budjettikaudelta kaivataan tukea kasvulle ja kilpailukyvylle.
Lisää tuoreimpia aiheita
Itä-Suomen yliopisto mukana eurooppalaisessa yliopistoaloitteessa
Eurooppaan on tarkoitus muodostaa vuoteen 2024 mennessä 20 eurooppalaista yliopistoliittoumaa. Ensimmäinen EU-hakukierros, jossa on jaossa 3-vuotinen rahoitus 12 yliopistoliittoumalle, päättyi eilen.
Pohjois-Savossa ollaan tyytyväisiä ammatilliseen koulutukseen
Suurin osa aloittaneista opiskelijoista ja tutkinnon suorittaneista ovat tyytyväisiä ammatilliseen koulutukseen. Amis- tyytyväisyyskyselyssä kiinnitettiin huomiota uudistuksen toteutumiseen. Syksyn 2018 tulokset julkaistaan tänään Vipunen.fi –Opetushallituksen tilastopalveluissa.
Ikääntyvien elämänlaadun ja hoidon tutkimukseen puolen miljoonan lahjoitus
Sirkka ja Jorma Turusen säätiö on myöntänyt rahoitusta kaikkiaan 500 000 euron rahoituksen kolmelle Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteiselle tutkimushankkeelle.
Joensuun normaalikoululle rakennettiin ainutlaatuinen molekyylibiologian laboratorio
Joensuun normaalikoulun lukioon on rakennettu genetiikan ja molekyylibiologian laboratorio yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen kanssa. Käytännön hyötyjen lisäksi laboratorion on tarkoitus nostattaa kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan.
Turvallisuusalan opiskelijoille taitoja nuorten kohtaamiseen
Nuorten Palvelu ry:n ja Savon ammattiopiston yhteistyössä on syntynyt opintokokonaisuus, joka tulee osaksi turvallisuusalan perustutkinto-opiskelijoiden opetussuunnitelmaa.
Soveltuvuuskokeet palaavat sote-ammattilaisten koulutukseen
Mahdollisuus karsivan pääsy- tai soveltuvuuskokeen käyttämiseen ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnoissa palautetaan. Jatkossa opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla. Koulutuksen järjestäjät voivat hyödyntää mahdollisuutta jo kevään 2019 yhteishaussa.
Sähköhoidosta apua itsemurhapäänsärkyyn
KYSissä on ensimmäisenä Pohjoismaissa otettu käyttöön uudentyyppinen, joustavilla elektrodeilla ja kiinnitysankkureilla varustettu okkipitaalistimulaattori kroonisesta sarjoittaisesta päänsärystä kärsiville potilaille.
Kuopion Rouvasväenyhdistykseltä 11 000 euroa Savonian kulttuurialan osaajien koulutukseen
Kuopion Rouvasväenyhdistys ry (KRY) lahjoitti ennen vuodenvaihdetta 11 000 euroa kulttuurialan osaajien koulutukseen. Varoilla Savonia vahvistaa nuorten osaajien koulutusta.
Harjoittelukoululle puolen miljoonan euron rahoitus tasa-arvoisen peruskoulun kehittämiseen
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu on saanut Opetushallitukselta puolen miljoonan euron rahoituksen tasa-arvoisen peruskoulun tutkimusperustaiseen kehittämiseen.
Poimintoja ohjelmasarjoista
Tutkijana tundralla
Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin paneutui Aktiivisten aikuisten luentosarjan luennolla tutkijatohtori Maija Marushchak.
Sosiaalinen meditaatio: Bodhgayasta San Franciscoon
Syksyn 2018 filosofiakahvilassa pohdittiin mieleen liittyviä kysymyksiä niin kielen, kulttuurin, dualismin sekä tehokkuuden näkökulmista. Julkaisemme nyt syksyn viimeisen taltion joulukuulta, jossa Tampereen yliopiston tutkija, FT Ilmari Kortelainen puhui meditaatiosta otsikolla ”Sosiaalinen meditaatio: Bodhgayasta San Franciscoon”.
Onko ihmismieli tietokone?
Tampereen yliopiston tutkija Renne Pesonen pohti Filosofiakahvilassa ihmismielen ja tietokoneen yhtäläisyyksiä ja eroja sekä sitä miten ihmismieltä on rinnastettu tietokoneeseen ihmismielen toimintaprosesseja, järkeilyä ja havainnointiprosesseja käsittelevässä kognitiivisessa psykologiassa.
Dualismi
Syksyn 2018 filosofiakahvilassa pohdittiin mieleen liittyviä kysymyksiä. Dualistista näkökulmaa Filosofiakahvilaan toi Turun yliopiston teoreettisen filosofian professori Olli Koistinen, otsikolla "Dualismi".
Mieli, kieli ja kulttuuri
Syksyn 2018 filosofiakahvilassa pohditaan mieleen liittyviä kysymyksiä niin kielen, kulttuurin, dualismin kuin tehokkuudenkin näkökulmista. Syksyn ensimmäisenä alustajana toimi FT, filosofian historian dosentti Timo Kaitaro Helsingin yliopistosta.
Valtasuhteet politiikassa
Professori Ilkka Ruostetsaari pohtii Ikääntyvien yliopiston luennossaan vallan olemusta. Hän kertoo luennossaan kansalaisten ja päättäjien käsityksistä vallan jakautumisesta ja pohtii, kuka meillä käyttää poliittista valtaa ja miten valtasuhteet ovat muuttuneet 90-luvun alun jälkeen.