Aktiivisten aikuisten luentosarja

Aktiivisten aikuisten Ajankohtaista nyt! -luentosarjassa vierailevat alojensa huippuosaajat. Sarja on jatkoa aiemmalle Ikääntyvien yliopiston luentosarjalle.

Varautuminen pandemioiden leviämiseen

Miten suuri riski pandemian synnylle on olemassa ja miten näihin riskeihin voi varautua? Tästä kertoi Ikääntyvien yliopistossa tutkimusjohtaja Pertti Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

Ruuan turvallisuus

Ruuan turvallisuus huolettaa monia, eikä tietenkään syyttä. Itä-Suomen yliopiston professori Atte von Wright puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa ruokaturvallisuudesta. Hän puhui muun muassa ympäristömyrkyistä, luomusta, geenimanipuloidusta ruuasta ja lainsäädännöstä ruokaturvallisuuteemme liittyen.

Puhtaan veden pullonkaulat

Vesi on ehto elämälle, siitä ei liene epäselvyyttä. Mutta pelkästään vesi ei vielä riitä, vaan veden täytyy myös olla turvallista, terveellistä, eli riittävän puhdasta. Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa puhuttiin puhtaasta vedestä ja sen pullonkauloista.

Kestikievareista hyvinvointimatkailuun - matkailu osana maailmaamme

Yliopettaja Hilkka Lassila käy Ikääntyvien yliopiston luentosarjaan kuuluvassa luennossaan läpi matkailun historiaa menneiden vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajalta.

Alzheimerin uudet hoitomuodot

Alzheimerin tauti on muistisairaus, joka koskettaa suoraan tai epäsuorasti suurta osaa suomalaisista. Itä-Suomen yliopiston professori Hilkka Soininen kertoi Ikääntyvien yliopistossa Alzheimerin taudin nykytutkimuksesta ja uusista hoitomuodoista.

Monikulttuurinen Kuopio

Millainen kaupunki Kuopio on monikulttuurisuuden näkökulmasta? Kuopiossa on maahanmuuttajia alle maan keskiarvon, mutta miten vetovoimainen kaupunki Kuopio on kansainvälisesti ja millaista työtä kansainvälisyyden eteen tehdään? Tästä kertoi Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa Kuopion kaupungin pakolaisterveydenhoitaja Leila Savolainen.

Totta joka sana vai valhetta kaikki tyyni

Mihin media on menossa, kun kuulemme yhä useammin väitteen, että elämme totuuden jälkeistä aikaa? Mistä median totuudessa ja valheessa on kysymys, mitä ovat vastamediat ja valemediat tai trollaus ja miksi nämä ilmiöt ovat aktualisoituneet juuri nyt? Aiheesta kertoi Ikääntyvien yliopistossa toimittaja Riitta Raatikainen.

Terveydenhuollossako puutteita, entä Suomessa 1915 ja Tansaniassa 2015?

Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu pitkään ja hartaasti, yksi sen kulmakivistä on ilmainen, kaikille kuuluva terveydenhuolto. Kaikkalla terveydenhuollon kehitys ei ole tapahtunut Suomen kanssa samassa tahdissa. Emeritusprofessori Jouko Tuomisto vertasi Ikääntyvien yliopistossa Tansanian terveydenhuoltoa Suomen terveydenhuoltoon - sata vuotta sitten.

Sukupolvien välisen historiallisen tiedon siirto ja nuorten kansalaistoiminta

Missä määrin nuoret arvostavat esimerkiksi isovanhemmiltaan kuulemiaan kertomuksia ja millaista historiallista tietoisuutta nämä kertomukset tuottavat? On esitetty arvio, jonka mukaan perimätieto ei enää kulkeutuisi nuoremmille sukupolville. Mistä tämä voisi johtua tai mihin se johtaa? Tästä kertoi dosentti Vesa Puuronen Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa.

Muisteltu ja kuviteltu 30-luku

Miten historiankirjoituksessa on 30-lukua käsitelty? Paljolti sotien näkökulmasta. Professori Maria Lähteenmäki yrittää Ikääntyvien yliopiston luennossaan lähestyä 30-lukua erilaisesta näkökulmasta.

Tuoreimmat