Aktiivisten aikuisten luentosarja

Aktiivisten aikuisten Ajankohtaista nyt! -luentosarjassa vierailevat alojensa huippuosaajat. Sarja on jatkoa aiemmalle Ikääntyvien yliopiston luentosarjalle.

Neurologian erikoislääkäri Kauko Pitkänen

Kuntoutuksen digitalisaatio – etäohjauksella ja tietokonepeleillä parempaa toimintakykyä?

Tietokonepelit voivat olla motivoiva ja kustannustehokas hoitomuoto kuntoutuksen saralla. Kuntouttavat tietokonepelit tukevat muun muassa fysioterapian tarpeita. Miltä näyttää harjoittelu kävelysimulaattorin virtuaalisessa ympäristössä tai kuinka peli tukee aivoverenkiertohäiriöstä toipuvaa kuntoutujaa?

Lehmä – ystävä ja tuotantoeläin

Kotieläimillä ja erityisesti lehmillä on ollut aina paikkansa suomalaisten sydämessä. FT Taija Kaarlenkaski kertoo, että vielä noin viisikymmentä vuotta sitten Suomessa oli yli 200 000 lypsykarjatilaa. Viime vuosikymmenien maatalouden murroksen myötä tuotanto on erikoistunut ja kotieläintilojen määrä on laskenut huimaa vauhtia, samalla kun itse työkin on koneistunut.
Professori Ilkka Ruostetsaari

Val­ta­suh­teet po­li­tii­kas­sa

Professori Ilkka Ruostetsaari pohtii Ikääntyvien yliopiston luennossaan vallan olemusta. Hän kertoo luennossaan kansalaisten ja päättäjien käsityksistä vallan jakautumisesta ja pohtii, kuka meillä käyttää poliittista valtaa ja miten valtasuhteet ovat muuttuneet 90-luvun alun jälkeen.

Tutkijana tundralla

Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin paneutui Aktiivisten aikuisten luentosarjan luennolla tutkijatohtori Maija Marushchak.

Puhtaan veden pullonkaulat

Vesi on ehto elämälle, siitä ei liene epäselvyyttä. Mutta pelkästään vesi ei vielä riitä, vaan veden täytyy myös olla turvallista, terveellistä, eli riittävän puhdasta. Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa puhuttiin puhtaasta vedestä ja sen pullonkauloista.

Muuttuva perhe Raamatussa

Ikääntyvien yliopistossa puhuttiin perhekäsityksestä raamatun näkökulmasta. Aiheesta oli puhumassa teologian tohtori Kari Kuula. Kuula yhdistelee luennossaan kulttuurihistoriallista ja uskonnollisnormatiivista lähestymistapaa Raamatun perhekäsityksiin.

Varautuminen pandemioiden leviämiseen

Miten suuri riski pandemian synnylle on olemassa ja miten näihin riskeihin voi varautua? Tästä kertoi Ikääntyvien yliopistossa tutkimusjohtaja Pertti Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

Totta joka sana vai valhetta kaikki tyyni

Mihin media on menossa, kun kuulemme yhä useammin väitteen, että elämme totuuden jälkeistä aikaa? Mistä median totuudessa ja valheessa on kysymys, mitä ovat vastamediat ja valemediat tai trollaus ja miksi nämä ilmiöt ovat aktualisoituneet juuri nyt? Aiheesta kertoi Ikääntyvien yliopistossa toimittaja Riitta Raatikainen.
Dosentti Mari Kangasniemi, UEF

Hoivarobotit kiiruhtavat hoitotyöhön - mitä robotiikka tuo terveydenhuoltoon?

- Automatiikka ja robotiikka sopivat terveydenhuollossa parhaiten niihin tehtäviin, joihin ei tarvita ihmisen panosta kuten vaikkapa apteekissa lääkepakkauksen varastosta hakemiseen tai sairaalassa sairaalasängyn pesuun, kuvaa dosentti Mari kangasniemi.

Tuoreimmat