Samalla kun Suomi juhlii 100-vuotista taivaltaan, tulee Martti Lutherin teesien julkaisemisesta kuluneeksi 500 vuotta. Reformaation merkkivuoden teemana on Armoa 2017!
Osana merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa teemaan liittyvä luentosarja. Syksyn viimeinen luennoitsija oli piispa Jari Jolkkonen, joka kertoi puheenvuorossaan Lutherin teeseistä ja luterilaisesta reformaatiosta tänään.
Jolkkonen kertoo tutkijoiden kiistelleen siitä, miksi Lutherin teesit ylipäätään julkaistiin.
– Osa tutkijoista on edustanut armotulkintaa, he tulkitsevat että Lutherin mielestä keskiaikainen anekäytäntö kavensi käsitystä Jumalan armosta, tekemällä siitä ehdollista, maksullista ja ihmisen ansioihin perustuvaa. Luther halisi avartaa armoa tekemällä siitä ilmaista, Jolkkonen kuvailee armotulkintaa.
Osa tutkijoista on kuitenkin ns. lakitulkinnan kannalla.
– Heidän mukaansa keskiaikainen anekäytäntö Lutherin mielestä johti ihmiset väärään varmuuteen ja hengelliseen välinpitämättömyyteen, laiskuuteen. Lupaamalla että ostamalla aneen, ihminen saa vapautuksen näistä synnin rangaistuksista, ilman että tarvitsee tehdä parannusta.
Jolkkosella on myös oma näkemyksensä teesien syvemmästä merkityksestä. Taustalla oli kysymys siitä, mitkä olivat oikeita, kristillisiä, Jumalan käskemiä tekoja, ei ihmisten keksimistä teoista.
– Lutheria huolestutti nimenomaan se, että aneet jotenkin päästävät ihmisen liian helpolla. Pelkällä rahalla saat kaiken anteeksi, kaiken vapaaksi. Ilman että tarvitsee korjata sitä omaa elämää, Jolkkonen tulkitsee.
Kuuntele Jolkkosen luento kokonaisuudessaan: