Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Pertti Pulkkinen ja Murre –koira Impilahdella n. 1938-39. Kuva: Yksityinen kokoelma.

Pertti Pulkkinen oli kolmevuotias kun hänet käärittiin lämpöiseen villavilttiin kotona Impilahdessa ja pitkä evakkomatka sotaa pakoon ja kohti Suomea ja Savoa alkoi. Taakse jäivät niin tutut maat ja mannut kuin rakas leikkikaveri Murre-koirakin.

Nyt viltti ja kuva pienestä Pertistä sekä koirasta ovat esillä Kuopion museon Sydämen kodit -näyttelyssä, joka kertoo siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Suomessa sen jälkeen.

Yhteensä noin 420 000 karjalaista lähti evakkoon talvisodan syttyessä marraskuussa 1939. Kesällä 1944 noin 430 000 ihmistä sodassa menetetyiltä alueilta asutettiin Suomeen. Heistä noin 406 000 oli karjalaisia.

Kuinka karjalaiset juuret näkyvät 2000-luvun arjessa? Entä mitä sinä ottaisit mukaasi jos joutuisit pakenemaan sotaa omasta kodistasi?

Toimittaja Anne Heikkinen vie meidät evakkojen jalanjäljille Kuopion museoon, haastateltavana on tutkija Karoliina Autere:

KuunteleKesto: 21’53”

 

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia:

5.12.2017 klo 10-20 Itsenäisyyspäivän etkot

Sydämen kodit –näyttelyssä evakoita ja heidän jälkeläisiään keskustelemassa näyttelyn teemoista. Museossa myös paljon muuta juhlavaa ohjelmaa Suomi100 hengessä. Vapaa sisäänpääsy.

14.3.2018 klo 18.30 Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Vapaa pääsy.

12.5.2018 Impilahti –päivä

Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

Kuvituskuva: Evakkojuna välirauhan tultua maaliskuussa 1940. Kuva: KUHMU / Berit Paatsi.

Vastaa