Nykyinen informaatioyhteiskunta tarjoaa tietoa ja totuuksia laidasta laitaan. Jos yksi totuutena tarjottu tieto ei miellytä, voi poimia omaa ajatusmaailmaansa tukevan totuuden.
Tiedosta ja mediasta puhui Puijon seurakunnan keskustelusarjassa pastori Teemu Voutilainen, joka toteaa, että jokainen voi nykyisin valita oman totuutensa; eettiset arvot kun ovat kulttuurisidonnaisia – näin opettaa postmoderni relativismi.
Voutilainen viittaa alustuksessaan Jaakko Tapanisen ja Marko Ahtisaaren kirjaan 10 X Finland (2015), jossa todetaan yhteiskunnissa olevan käynnissä valtavan suuri muutos, digitalisaatio, joka etenee nopeammin kuin moni suostuu ymmärtämään.
– Tässä muutoksessa osa meistä jatkaa elämäänsä niin kuin mitään muutosta ei olisi olemassakaan, osa meistä tiedostaa muutoksen, mutta ajattelee ettei se koske minua.
– Halusimmepa tai emme, paluuta entiseen ei ole, sillä kyse on (kirjan mukaan) maailmanpalosta, globaalista, kaikkiin ihmisiin vaikuttavasta muutoksesta.
Voutilainen analysoi kuplatietoisuuden ilmiötä aikamme yhteiskunnassa. Miksi uskomusfaktat vetoavat ihmisiin? Miksi yksittäisen kokemusasiantuntijan näkemys kumoaa tutkitun tieteellisen tiedon? Ovatko arvot puhtaasti makuasioita?
Kuuntele Voutilaisen alustus kokonaisuudessaan: