Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkitaan sepelvaltimotautiin liittyvän ahtauman merkitystä ja arvioidaan potilaalle parhaiten sopivaa hoitomuotoa aivan uudella tavalla.

Kyseessä on sydänlihaksen PET-perfuusiotutkimus, jonka avulla selvitetään, minkä verran verta sydänlihaksessa kunkin sepelvaltimon alueella kulkee.

Tutkimus tehdään radioaktiivisella vedellä ja on siksi harvinainen tutkimustapa. Tutkimusmenetelmä on käytössä Kuopion lisäksi Suomessa vain Turussa ja maailmallakin vain muutamissa paikoissa.

PET-perfuusiossa käytetään radiovettä eli happi-15-vettä, joka puoliintuu eli hajoaa radioaktiivisesti hyvin nopeasti, kahdessa minuutissa. Radiovettä voidaan hyödyntää tutkimuksissa vain silloin, kun syklotroni on riittävän lähellä kuvauslaitetta.
– Potilas on siis ikään kuin epäsuorasti kiinni syklotronissa, naurahtaa apulaisylifyysikko Mikko Hakulinen.

– Tyypillinen tutkittava on potilas, jolla selvitellään rintakipuoireen syytä. Jos epäillään sepelvaltimotautia, mutta ei olla aivan varmoja siitä, niin tällä tutkimuksella nähdään onko siellä verenkiertovajausta ja tarvitseeko potilas kajoavia hoitomuotoja vai hyötyykö hän parhaiten lääkehoidosta sekä elämäntapaohjauksesta ja riskitekijöiden hoidosta, kertoo kardiologi Marja Hedman.

Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikön ylilääkäri, professori Tomi Laitinen jatkaa, että radiovesi mahdollistaa erittäin tarkan sydänlihaksen verenvirtauksen arvioimisen.
– Se on tärkein tapa arvioida sepelvaltimotaudin ahtaumien merkitystä.

Kuuntele kuinka Antero Huuskosen sydänlihaksen perfuusiotutkimus eteni:

KuunteleKesto: 15’19”

Vastaa