Syntymäpäiviään viettävä, 100-vuotias Suomi on myös osa Eurooppaa. Mutta mitä eurooppalaisuus tarkoittaa – minkälaisten arvojen ja ideaalien varaan se on rakentunut, kuinka universaaleja nuo arvot ovat, mikä ylipäätään on Euroopan idea? Kevään 2017 filosofiakahviloissa pohditaan näitä kysymyksiä niin filosofian, historian kuin oikeustieteenkin näkökulmista.
Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden ja yleisen oikeustieteen yliopistolehtori Niko Soininen kertoo oikeusvaltioon liittyvän pohdinnan olevan lähellä omaa sydäntään, koska hän on aina ollut kiinnostunut oikeudellisten instituutioiden kontrolloinnista ja mielivallan välttämisestä yhteiskuntien ohjaamisessa. Näinpä filosofiakahvilan aiheeksikin valikoitui oikeusvaltion idea – jolloin voidaan pohtia kontrolloiko valtio oikeutta, vai oikeus valtiota?
Alustuksessaan Soininen nostaa esiin esimerkkejä viimeaikaisista oikeusvaltiokeskusteluista, esiin nousevat niin Trumpin määräämä maahantulokielto Yhdysvalloissa, Puolan ja EU:n komission toisistaan poikkeavat käsitykset oikeusvaltion määritelmästä sekä Sipilän hallituksen lainvalmistelun tasosta käyty keskustelu.
– Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, näillä kaikilla keskusteluilla on yhteinen ydin, Soininen toteaa.
Millaisia sitten ovat oikeusteorian oikeuden ja valtion kytkökset ja mitä merkityksiä oikeusvaltion käsitteen takaa löytyy?
Kuuntele Soinisen alustus kokonaisuudessaan: