Osana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Joensuussa Suomi oppimisen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa -tapahtuma. Tilaisuus oli osa laajempaa, Itä-Suomen yliopiston juhlavuoden Studia Generalia -luentosarjaa.
Kasvatustieteiden tohtori, Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kertoo puheenvuorossaan digiajan koulusta, missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa?
Digitalisaatio puskee läpi kaikilla rintamilla, eikä koulumaailma ole sen osalta mikään poikkeus.
– Digitalisaation on sanottu olevan ehkä voimakkaimmin ja suorimmin vaikuttava megatrendi tämän ajan ja hetken ihmisten elämässä. Jyrki Kasvi on sanonut, että ”se on kuin tsunami jolla voi joko surffata tai johon voi hukkua”, Ripatti kuvailee.
Koulun asema ja rooli on yhteiskunnassa ollut aiemmin aika selvä ja pitkään melko muuttumaton, mutta vastikään julkaistussa OKM:n tulevaisuuden peruskouluselvityksessä todetaan koulun taistelevan niin oppilaiden ajasta kuin myös merkityksetä informaatiokanavana.
Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttö on noussut opetuksen uutisoinnin kestoaiheeksi. Onko se sitten uhka vai mahdollisuus, mitä digitaalisten opetusympäristöjen kehittäminen maksaa ja mitä sillä kustannuksella saa?
Savonlinnan normaalikoulussa näitä kokemuksia on kertynyt viljalti, sillä koulussa on otettu laajasti käyttöön uutta teknologiaa opetuskäyttöön, ja tämä prosessi on myös tutkimuksen kohteena.
Kuuntele Ripatin puheenvuoro kokonaisuudessaan: