Genetiikka ja elintavat

Haluan elää terveenä 100-vuotiaaksi Suomessa

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Professori Markku Laakso

Osana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopiossa
Haluan elää terveenä 100-vuotiaaksi Suomessa -tapahtuma. Tilaisuus oli osa laajempaa, Itä-Suomen yliopiston juhlavuoden Studia Generalia -luentosarjaa.

Terveystieteiden tiedekunnan koordinoiman tilaisuuden ohjelma rakentui suomalaisen, terveen ja pitkän elämän rakennusaineille.

Millainen on geenien ja ympäristötekijöiden vaikutus terveyteemme? Tästä kertoi tilaisuudessa Itä-Suomen yliopiston professori Markkku Laakso, joka esittää puheenvuorossaan muutaman erilaisen näkökulman tautien ymmärtämiseen näiden tekijöiden kautta.

Laakso keskittyy puheenvuorossaan erityisesti globaaliin ylipainon lisääntymiseen ja tyypin 2 diabetekseen.

kuunteleKesto: 14’51”

Suomi 100 -juhlavuosi:

Kuva: Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys

Aikakapseli kertoo tarinoita sadan vuoden päähän

Fiskarsin oranssit sakset, tillivodkaa, Marimekon pöytäliina, Hankkijan lippalakki, lasten piirustuksia, henkilökohtaisia kirjeitä ja tarinoita jälkipolville – muun muassa nämä löytyvät aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle. Mutta kuinka kapseliin kätketyt muistot säilyvät sata vuotta?
video

Klassinen musiikki koulussa ja harrastuksena – haasteet ja mahdollisuudet 100-vuotiaassa Suomessa

Kuopion Musiikkikeskuksen keskustelusarjassa keskusteltiin klassisen musiikin haasteista ja mahdollisuuksista 100-vuotiaassa Suomessa. Keskustelijoina Mari Koistisen johdolla Atso Almila, Maija Kukila ja Ilja Venäläinen.

Osutaan yhdessä oppimisen ytimeen

Professori Piia Björn käsittelee omassa puheenvuorossaan niitä oppijoita, joilla on oppimisen ja osallistumisen kanssa vähän enemmän tekemistä kuin sillä isolla, oletusarvoisesti etenevillä oppijoilla päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Digiajan koulua rakentamassa

Digitalisaatio puskee läpi kaikilla rintamilla, eikä koulumaailma ole sen osalta mikään poikkeus. Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kertoo puheenvuorossaan digiajan koulusta, missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa?

Maailma muuttuu - muuttuuko koulu?

Meillä kaikilla on oma kokemuksemme ja mielipiteemme koulusta, omat muistot voivat kuitenkin olla jo kaukana nykypäivän arjesta. Itä-Suomen yliopiston professori Janne Pietarinen pohtii Suomi 100 -juhlavuoden Studia Generalia -tilaisuudessa koulun muuttumista maailman mukana.

Vastaa