Syntymäpäiviään viettävä, 100-vuotias Suomi on myös osa Eurooppaa. Mutta mitä eurooppalaisuus tarkoittaa – minkälaisten arvojen ja ideaalien varaan se on rakentunut, kuinka universaaleja nuo arvot ovat, mikä ylipäätään on Euroopan idea? Kevään 2017 filosofiakahviloissa pohditaan näitä kysymyksiä niin filosofian, historian kuin oikeustieteenkin näkökulmista.
Euroopan ideasta Filosofiakahvilaan saapui puhumaan Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen, joka valotti alustuksessaan ajatusta yhtenevän Euroopan synnystä, joka on peräisin jo satojen vuosien takaa.
– Ajatus taloudellisten suhteiden tärkeydestä rauhan kannalta palautuu jo 1700-luvulle. Ymmärtääksemme nykyintegraation keskeistä teesiä, meidän on ymmärrettävä myös niitä kysymyksenasetteluja jotka nousevat 1700-luvun filosofiasta, Miettinen toteaa.
Hän taustoittaa, että Euroopan kehittyessä Euroopasta tulee ensin maantieteellinen käsite, keskiajalla kulttuurinen käsite, vähitellen myös historiallinen käsite ja lopulta varhaismodernilla ajalla poliittinen käsite.
Vähitellen tämä kehitys ajaa Eurooppaa kohti yhä syvenevää integraatiota, koska Euroopan pahin ongelma on Eurooppa itse, sen sisäiset sotaisat ja toraisat välit – eivät niinkään ulkopuoliset uhat.
Näin kehittyy eurooppalainen rauhanprojekti.
Kuuntele Miettisen alustus aiheesta kokonaisuudessaan: