Kuopion Tuomiokirkko on Suomen suurin keskiajan jälkeen rakennettu kivikirkko. Tämä jykevä rakennus on hallinnut maisemaa ja ihmisten elämään jo kahdensadan vuoden ajan.
– Vuonna 1816 valmistunut Tuomiokirkko on aikansa arkkitehtuurin tyylipuhdas edustaja, kuvaa yli-intendentti Tapio Laaksonen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.
Lisää aiheesta:
Kuopion museo: Pohjapiirros Vahtivuorenmäestä v. 1798
Mahtipontinen rakennus kertoo tarinaa Suomen historiallisista vuosista Ruotsin vallan alta Venäjän autonomiseksi suurruhtinaskunnaksi
– Se oli värikästä aikaa, sillä silloin käytiin Suomen sota ja sodan myötä Suomi tuli osaksi Venäjää autonomisena suurruhtinaskuntana. Kirkon osalta rakennustyö aloitettiin Ruotsin vallan aikana ja ne päättyivät Venäjän vallan aikana.
Kirkon rakentaminen viivästyi sodan vuoksi ja olipa rakennustarvikkeistakin välillä huutava pula. – Rakennustyöt alkoivat 1806, mutta maaliskuussa 1808 venäläiset joukot valloittivat Kuopion ja ottivat kirkon rakennustarpeet omaan sotilaalliseen käyttöönsä. Puutavarasta tehtiin tykkiveneitä ja varastorakennuksia.
Lisää aiheesta:
Kuopion museo: Tuomiokirkon tornin seinäkirjoitukset
Mutta miksi kirkon alttari sijaitsee kirkkorakentamiselle poikkeuksellisesti kirkon länsipäässä? Entä miksi kirkontornissa aikanaan sijainneessa kellotaulussa on vain yksi viisari?
Lue lisää: https://kuopiontuomiokirkko200.wordpress.com/
Ajasta aikaan – Tuomiokirkko 200 vuotta juhlanäyttely on avoinna Kuopion museossa 24.4.2016 saakka.
Lisää Kuopion tuomiokirkon 200-vuotiseen historiaan liittyvää materiaalia Kantissa:
- Kivi kiveltä raottaa Kuopion tuomiokirkon 200-vuotista historiaa
- Puvustusta kahdella vuosisadalla
- Kirkkotekstiilit ja käyttöesineistö ovat aikansa käsityöläisten taidonnäytteitä
- Rakennustöitä sodan varjossa
- Sammakot ja käärmeet kirkonmäellä
- Kuopion Tuomiokirkon remontin vaiheet
- Tuomiokirkko pesee kasvonsa mittavassa remontissa