Toimiiko onnellisuus elämän päämääränä? Filosofiakahvilassa Kuopiossa puhuttiin syksyllä hyveistä ja onnellisuudesta. Frank Martela Aalto yliopistosta ja Filosofia-akatemiasta puhui Filosofiakahvilan syksyn viimeisessä tapaamisessa otsikolla Onnellisuudet ja hyvä elämä.
Mitä on onnellisuus? Voiko sen ymmärtää usealla eri tavalla? Voi, Martela toteaa alustuksessaan. Jos hän jotain korostaa, niin sitä ettei onnellisuuden pitäisi olla elämän päämäärä. Ehkä tulisi ennemmin keskittyä elämään hyvää ja merkityksekästä elämää, jolloin onnikin tulee, elämän sivutuotteena.
Miten nykyinen käsityksemme onnellisuudesta on sitten muodostunut? 1700-luvulla ajateltiin, että yksilöllä on tietty rooli joka hänen tulisi täyttää. Valistuksen aikana alettiin korostaa yksilöä ja ihmisen omia tuntemuksia.
– Vanhassa ajattelussa se miltä sinusta tuntui ei ollut relevantti kysymys. Tärkeintä oli vain täyttää se rooli. Myöhemmin alettiin korostaa yksilön omita tuntemuksia ja preferenssejä.
Yhteiskunnallisesta roolista, ulkoisista tekijöistä onnellisuuden mittarina hypättiin siis ihmisen sisäisen tilan, onnellisuuden mittaamiseen. Vähitellen tästä sisäisestä onnen tunteesta on tullut normi. Tavoiteltava tila. Jokaisen kuuluu tavoitella onnea.
– Kaikkein keskeisin asia on miltä itsestä tuntuu. Ihmisen velvollisuus on tehdä itsestään onnellinen, kärjistää Martela länsimaisen nykyajatuksen onnellisuudesta.
– Se voi olla ihmisen kannalta jopa huono asia, jos tämä tavoittelee liikaa onnellisuutta, Martela toteaa.
Mutta mistä onnessa siis on kyse? Ja miksi jo otsikossa puhuttiin onnellisuuksista monikossa? Entä mikä on elämän tarkoitus?
Nämä asiat selviävät seuraavassa Martelan puheenvuorosta:
Alustus on on taltioitu Filosofiakahvilassa Kuopiossa 9.12.2014.
Filosofiakahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.
Kantti taltioi Filosofiakahvilan alustuksia yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa.