Tietokoneet ja tietotekniikka ovat sujahtaneet arkeemme kuin varkain. Palveluiden ja tuttavienkin löytyminen internetistä saa meidät tietokoneen äärelle, samalla kun puhelimissakin jylläävät yhä monipuolisemmat mutta samalla monimutkaisemmat tietojärjestelmät.
Tietotekniikkaan liittyvät riskit unohtuvat usein laitteiden äärellä, toisaalta epävarma suhtautuminen tekniikan turvallisuuteen voi jarrutella joskus suottakin tekniikan käyttöönottoa.
Itä-Suomen yliopiston tietoturvapäällikkö Olavi Manninen puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa tietoturvasta ikääntyville. Kuinka ja mitä laitteita suojataan, ketä vastaan meidän pitäisi suojautua tai miten varautua laiterikkojen varalle?
Aihetta kannattaa lähestyä kahdesta näkökulmasta: tietojen ja laitteiden suojaamisen näkökulmasta.
– Meillä on tietokone kotona, meidän pitäisi pyrkiä suojaamaan sitä väärinkäytöltä, jotteivat meidän tietomme joudu vääriin käsiin tai meidän tietokoneitamme käytetä pahantekoon.
– Yhtä tärkeää kuin omien tietojen suojaaminen, on pyrkiä suojaamaan muiden käyttäjien tietoja, läheisten, samoihin seuroihin tai yhteisöihin kuuluvien tietoja, Manninen toteaa.
Esimerkiksi valokuvien julkaisemiseen internetissä kannattaa suhtautua kriittisesti, oli sitten kyse omasta tai jonkun tuttavan kuvasta.
– Monesti emme tule miettineeksi, että myös puhelimissa on tärkeitä tietoja. Yhteystietoja, tekstiviestejä, sähköposteja, valokuvia ja muuta sisältöä, jonka ei haluaisi joutuvan vääriin käsiin.
Manninen kertoo luennossaan myös aivan käytännön tietoturvaan liittyvistä tekijöistä ja toimista.Kuuntele luento kokonaisuudessaan:
Manninen suositteli luennossaan myös sivustoa www.tietoturvaopas.fi
Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 4.10.2012.
Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .