Ilman suuta emme pärjää. Suulla syömme jo vauvasta pitäen. Suulla esiinnymme, suulla osoitamme hellyyttä. Mutta mitä sitten jos suun kanssa tulee ongelmia? Itä-Suomen yliopiston professori Jari Kellokoski puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa hampaista ja hammashoidosta.
Oikeastaan Kellokoski laajentaa heti suusta purentaelimistöön.
– Puhutaan tänä päivänä mieluummin purentaelimistöstä, ei vain hampaista. Hampaat ovat vain pieni osa purentaelimistöstä.
Suun huono kunto vaikuttaa myös ihmisen käytökseen ja psyykeeseen. Ei ole välttämättä helppoa olla nuori, jolla on hampaissa näkyvä vaurio. Silloin saatetaan pitää huulta tiukasti kiinni ja pitää katse lattiassa, vapautuneen puhumisen sijaan.
– Joskus siihen riittää, että yhdessä hampaassa on pieni reikä. Se saattaa olla jollekin ihmiselle niin iso psyykkinen vaiva, että hän todellakin sulkeutuu sen takia, Kellokoski toteaa.
Hammaslääkäriin ei silti ole aina helppoa mennä. Kellokosken mukaan jopa 40% väestöstä kärsii enemmän tai vähemmän hammaslääkäripelosta.
– Tämä ei ole perinnöllistä, käytännössä vanhemmat ja sisarukset siirtävät sen pelon lapsille. Tässä meillä on paljon asennekasvatuksen paikkaa.
Tämän päivän hammaslääkärissä pyritään kuitenkin hoitamaan kaikki toimenpiteet kivuttomasti, yleensä tähän tavoitteeseen päästäänkin.
Kellokoski kertoo luennossaan siitä, mitä kaikkea purentakalustoon liittyy, miksi hammastarkastuksissa tulisi käydä riittävän usein ja mitä hammaslääkäri siellä leukaperiä venytellessä tekee. Hän puhuu myös ikääntymisen vaikutuksista suunterveyteen.
Kuuntele Kellokosken luento kokonaisuudessaan:
Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 24.2.2011.
Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto